• vertical(40)

Fixa’t que sona: “Es Raiguer”

En aquesta ocasió donam les gràcies a una família, ja que aquesta ha estat la seva aportació. L’estimadíssima família Fernàndez Coll ens fa aquesta proposta, moments difícils per a les ballades comunitàries, però se pot seguir escoltant la música tradicional de la nostra estimada illa. Gràcies família.

Es Raiguer” és un grup jove de Cultura Tradicional Mallorquina creat a Marratxí (Mallorca, Illes Balears) Espanya l’octubre del 2014, llavors reinterpreta i difon les músiques, els balls i les indumentàries pròpies de Mallorca.

El seu repertori començà sent tradicional, però amb el temps decidiren emprendre l’aventura de crear lletres i músiques noves.

El grup s’ha obert al folklore de la resta de l’illa i ha adoptat moltes cançons variades i temes instrumentals.

En aquesta localitat, com a grup és impulsor de tot allò que representa la cultura tradicional de la nostra terra, entenent també com un dels aspectes bàsics la potenciació de l’ús oral de la llengua catalana. 

Amb la paraula “Raiguer” es designa una comarca espanyola situada en la part centro-nord de Mallorca, que s’estén paral·lelament a la Serra de Tramuntana (declarada a l’any 2011 Patrimoni Mundial per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural)  des de Marratxí fins a Campanet. Com la resta de comarques només és reconeguda a nivell geogràfic. 

El grup ha rescatat d’arxius particulars les partitures de melodies antigues i ha recopilat peces que nomès recordava la gent gran.

Els balls que interpreten l’agrupació són de la zona del Raiguer, conservant els quatre boleros de les escoles dels antics mestres de Marratxí. El vestuari imita als del segle XVIII fins a principis del segle XX.

S’inclouen en les seves actuacions jotes, boleros, fandangos, copeos i mateixes.

Per interpretar les danses del nostre folklore, el grup “Es Raiguer”  s’acompanya dels instruments més tradicionals i populars de Mallorca: xeremies (semblant a una gaita escocesa) tamborino (tambor petit), flabiol (flauta típica mallorquina), bandúrria, llaüd, flautes, violí, guitarra, tambor, castanyetes i altres instruments de percussió.

Amb uns objectius molt clars i definits; difondre la nostra cultura a través del ball, de la nostra música, del vestuari i de la nostra llengua.

Jota marinera
Xiroia
Fandango d’en Gallet
Bolero de Palma
Bolero de Santa Maria
Jota de Muro

Com a grup de Ball i Música Tradicional, ha actuat arreu de les Balears, nivell nacional i internacionalment participant en el Festivals com:

  • 15th International Folklore Avalanche 2015 (Alemanya)
  • XXIV Festes de Gràcia (Barcelona) 2016
  • XXIII Encontro dos Pobos 2016 (A Guarda – Galícia)
  • 24º Festival de Folklore Internacional Dunedin Dancers 2017 (Edimburg – Escócia) CIOFF
  • Festival Internationales Trachtenfest Schwalenberg 2018 (Schwalenberg’s – Alemanya) CIOFF
  • 1ª Edició Mallorca Festival Internacional “Juntos” 2018 (Mallorca – Espanya)
  • 1 Edició Mallorca World Folk Festival 2019 (Mallorca – Espanya) FIDAF
  • 6th International Folklore Festival Buzau 2019 (Buzau – Romania) CIOFF
  • 1st International Festival Balkan Folk-Mallorca 2019 (Mallorca) Espanya

Des de que és va crear el grup també participa sempre a la Colcada del carro Triomfal de la Beata a Palma organitzat pel Consell de Mallorca.

Com a impulsor de la cultura tradicional i en faltar un Festival de folklore en el municipi de Marratxí, al juny del 2016 neix l’1er Festival de música i danses “Terra de Fang” rebent un gran acolliment amb l’actuació de grups mallorquins, cases Regionals de Bulgària, Centre de Múrcia i desprès el grup de l’A Guarda de Galícia.

En l’actualitat el grup “Es Raiguer” és una de les associacions amb més dedicació a la cultura tradicional a Marratxí i defensa l’esperit de la dansa com a expressió festiva on el gaudi, la improvisació i les dones tenen un poder molt important.

Comparteix aquesta entrada