El poema del mes de març. “Els records”, de Rosa Leveroni. ens l’envia la nostra companya Esperança Bauçà, professora d’Atenció a la Diversitat de Secundària.

EL POEMA DEL MES DE MARÇ ens l’envia la nostra companya Esperança Bauçà, professora d’Atenció a la Diversitat de Secundària. Es tracta d’un poema de Rosa Leveroni ( Barcelona 1910-1985), Els records, que a n’Esperança li agrada molt; una amiga li va mostrar fa temps i ens comenta que el torna a llegir de tan en tan.

Rosa Leveroni és d’aquestes dones de lletres que visqueren pràcticament durant tot el segle XX. Comencà a publicar poemes als quinze anys a la revista Patufet, i ja de més gran entrà a estudiar a l’Escola de Bibliotecàries on va conèixer Carles Riba, un dels intel·lectuals catalans que exercien de professors a la institució. Va fer una tesina sobre literatura infantil, va treballar a la Biblioteca de la Universitat Autònoma de Barcelona i també va estudiar alguns cursos de Filosofia i Lletres durant la Guerra Civil, després de la qual es dedicà a la resistència cultural catalana contra el franquisme.

El 1938 publicà Epigrames i cançons, després Presència i record (1952) i el 1981 surt el llibre que recull tota la seva obra poètica, Poesia.

 

ELS RECORDS

III

Jo fos per tu aquesta cançó tan dolça
que desgrana el molí.
Aquest oreig suau que t’agombola
perfumant-te el matí.
Fos el flauteig dels tòtils a la tarda
en la calma dels horts.
Si fos aquesta pau que t’acompanya
en el repòs dels ports…
O fos la punxa de la rosa encesa
d’un desig abrandat.
Aquell record d’una hora de follia,
d’aguda voluptat.
Si fos l’enyorament d’uns braços tendres
que varen ser-te amics.
O bé la revifalla rancorosa
d’aquells menyspreus antics.
Si jo no fos per tu record amable,
fos almenys un neguit,
un odi o un dolor, una recança…
Ho fos tot, menys l’oblit.

Rosa Leveroni

Comparteix aquesta entrada