EL poema del mes de desembre. “En el nom de la mar”, de Josep Piera.

Josep PieraEn el nom de la mar, del poeta valencià Josep PIERA (1947. Beniopa-La Safor), és la proposta de lectura del nostre company Rafel Fiol, que ens envia aquest poema relacionat amb la mar, i dedicat a Maria-Mercè Marçal. Amb aquest poema, En Rafel va descobrir Josep Piera, just un any després de la mort de Maria-Mercè Marçal, «una de les grans dins el panorama poètic contemporani», ens diu ell mateix. I afegeix:

«vaig trobar aquest preciós poema homenatge que aquest autor va dedicar-li. És per això que he triat aquest poema i també perquè és un d’aquells poemes que sempre que el llegesc, me’n record de la mar, i sempre que som a la mar, me’n record d’aquest poema»

Josep Piera és considerat com un dels representants de la generació del 70 a València. I va ser precisament en els anys setanta del segle XX, quan va començar la seva amistat amb la protagonista del poema que publicam, Maria-Mercè Marçal (1952-1998). En aquells moments, aquesta dona de lletres (poeta, traductora, narradora i editora) representava la lluita feminista més radical, i va esdevenir un mite a partir de la seva mort, als 45 anys, en l’àmbit de les lletres catalanes.

Aquí teniu En el nom de la mar, del poemari que porta el mateix títol.

EN EL NOM DE LA MAR

A Maria-Mercè Marçal

Maria_Mercè_Marçal_1Com un tempestuós mirall en gris

que es trenca en mil bocins de llums rebels

la mar que mire ara em du el teu nom

d’aigua de dol, amiga amada, lluna

perduda en un cel fosc, tota silenci

i sal, fent-se i desfent-se en la remor.

Adéu et dic, però amb mi ets, eternament,

veu melodiosa plena de seny,

dona de mar i mots dins del meu jo.

Maria-Mercè Marçal, el teu nom

conté tres voltes la mar, i la canta.

Josep PIERA

Comparteix aquesta entrada