• vertical(0)

El Nadal arriba a la nau d’ESO

Sabíeu que…

Les neules acomplien, en origen, la funció de calendari religiós?
S’instal·laven el quart diumenge d’Advent i marcaven el temps que quedava per arribar a la Quaresma. Les més grans indicaven les setmanes i les més petites els dies. Cada dia s’enretirava una neula i d’aquesta manera els fidels que anaven a l’església podien saber quan temps quedava pel període d’abstinències quaresmals.

A molts indrets s’ha perdut la simbologia dels dies i les setmanes i se n’hi posa un nombre indeterminat amb un criteri purament ornamental. Alguns han volgut veure en el costum dels enfilalls d’hòsties una intenció de reproduir les teranyines i les volves de neu que penjaven de la cova del naixement de Jesús.
En algunes celebracions de les matines, quan acabava el cant de la sibil·la, aquesta, amb l’espasa tallava les neules enfilades perquè tots els presents en poguessin agafar.

Antigament, el costum d’enramar les esglésies amb neules, de paper o de farina, sembla que era força estès a tota la geografia catalana. Sembla que, a més a més, no es tractava només d’un costum de Nadal, sinó que les esglésies també s’enramaven en d’altres celebracions. Les primeres referències escrites que hi ha sobre neules decoratives data del 1470

Modernament, el costum de guarnir amb neules de paper retallades ha abandonat l’interior dels temples i s’ha estès també a les botigues, que les utilitzen per guarnir els seus aparadors.

Comparteix aquesta entrada