Blandin de Cornualla

 

El dijous passat, els alumnes de 4t d’ESO, van poder gaudir en viu de la història del Blandin de Cornualla contada per un joglar. Com si estàssim en una plaça d’un poble de l’Edat Mitjana, el dramaturg i actor Josuè Guasch va contar-nos la narració medieval del Blandin de Cornualla, just després d’haver vist a l’assignatura de català la literatura medieval.

La literatura cavalleresca neix quan les velles llegendes i històries sobre Carlemany o les noves pseudohistòries sobre Artur, procedents d’Anglaterra, deixen de tenir només una significació històrica, n’adquireixen una de mítica i són traduïdes al francès. És en aquest context on podem situar al Blandín, una narració en vers, escrita en provençal per un autor desconegut, probablement el tercer quart del segle XIV, i conservada en un sol manuscrit. És un conte de cavallers que explica la història de dos amics, Blandín de Cornualla i Guiot Ardit de Miramar, que surten a la recerca d’aventures.

Està ple de fantasia popular: la presència de la bella dorment, que l’heroi ha de desencantar, l’aparició d’éssers fantàstics, com ara els gegants, un drac i una serp de dimensions extraordinàries, un personatge monstruós que només es mor si li arrenquen una dent, un ocell que parla i indica el camí o l’ocell amb propietats màgiques que ha de desfer l’encanteri de la donzella. Blandín i Guiot, es llancen a l’aventura sense cap rumb, van allà on els porti el camí, amb l’únic objectiu de provar la seva vàlua.

Els alumnes van disfrutar molt i, segons ens han dit, no se van avorrir gens i la van trobar molt divertida. Des d’aquí volem donar l’enhorabona a l’intèrpret per aquesta actuació tan fabulosa.

Aquí vos deixam les imatges d’aquesta activitat literària que tant va agradar als nostres alumnes.

Comparteix aquesta entrada