• vertical(30)

4 de juliol. Dia internacional de les Cooperatives

Des de la Federació de Cooperatives de les Illes Balears ens unim a la difusió del Manifest del Dia Internacional de les Cooperatives que se celebrarà el proper 4 de juliol, amb el lema LES COOPERATIVES I L’ACCIÓ PEL CLIMA, i convidem a totes les cooperatives a seguir impulsant accions per lluitar contra el canvi climàtic.

El canvi climàtic està generant una situació crítica que posa en perill la vida, la subsistència de milers de persones i destrueix ecosistemes vitals per als éssers humans i per al planeta.

MANIFEST DIA INTERNACIONAL DE LES COOPERATIVES 2020

Les cooperatives i l’acció pel clima

El tema del Dia Internacional de les Cooperatives de 2020 és LES COOPERATIVES I L’ACCIÓ PEL CLIMA. Convidem a la comunitat cooperativa de tot el món a continuar impulsant accions per a lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta situació crítica posa en perill la vida i el manteniment de milers de persones i destrueix ecosistemes vitals per als éssers humans i per al planeta.

“La nostra casa comuna està en perill. Hi ha maneres de producció i consum que agredeixen constantment la Naturalesa. No és molt el temps que tenim per a revertir aquesta situació. Hem d’actuar ara, amb els nostres valors i principis com a bandera, per a demostrar a escala
global que és possible desenvolupar una economia amb inclusió social i protecció dels recursos naturals,” va dir Ariel Guarco, president de l’Aliança Cooperativa Internacional.

Per això, t’instem a unir-te a nosaltres el pròxim 4 de juliol de 2020, per a ajudar-nos a crear consciència sobre la necessitat de lluitar contra el canvi climàtic. Cap país queda al marge d’aquesta crisi. Les emissions de gasos de l’efecte hivernacle són un 50% més elevades que en 1990. A més, l’escalfament global està provocant canvis permanents en el sistema climàtic, les conseqüències del qual poden ser irreversibles si no es prenen mesures urgents immediatament.

El tema del Dia Internacional de les Cooperatives coincideix amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 13: «Acció pel clima». En aquest esdeveniment es destacarà la contribució de les cooperatives en la lluita contra el canvi climàtic, un dels reptes més importants als quals s’enfronta el nostre planeta al llarg del segle XXI. El canvi climàtic afecta greument a la vida de les persones a tot el món, especialment els grups més desfavorits, com els petits agricultors, les dones, els joves, els pobles indígenes o les minories ètniques, que han de fer front a les catàstrofes naturals extremes i a la degradació dels recursos naturals.

El moviment cooperatiu pot utilitzar aquesta oportunitat per a alçar-se com a actor global del canvi i col·laborar amb els seus socis en la comunitat internacional. Aquest esforç col·lectiu pot tenir un impacte considerable en l’agenda sobre el clima i aconseguir una transició ecològica justa per a totes les comunitats, sense deixar a ningú enrere.

En aquest sentit, la Federació de Cooperatives de les Illes Balears anima totes les cooperatives a aprofitar aquesta oportunitat per mostrar els nostres lideratges i compartir el valors cooperatius per fer front a aquest problema internacional. L’ ACI ha dissenyat una Guia de comunicació per a les cooperatives que estarà disponible pròximament i permetrà a les cooperatives aprofitar aquest dia per a mostrar la importància de lluitar contra el canvi climàtic.

Sobre el Dia Internacional de les Cooperatives

El Dia Internacional de les Cooperatives de les Nacions Unides se celebra anualment el primer dissabte de juliol. L’objectiu d’aquesta celebració és donar a conèixer les cooperatives, destacar les metes i els objectius complementaris de les Nacions Unides i el moviment cooperatiu internacional, subratllar les contribucions del moviment cooperatiu per a la resolució dels principals problemes als quals s’enfronten les Nacions Unides i reforçar i ampliar les relacions entre el moviment cooperatiu internacional i altres actors.

En 1992, després d’un esforç de pressió concertat pels membres cooperativistes de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) i els membres del Comitè per a la Promoció i l’Avanç de les Cooperatives (COPAC), l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el primer dissabte de juliol de 1995 com el Dia Internacional de les Cooperatives, per a celebrar el centenari de creació de l’Aliança Cooperativa Internacional, d’acord amb la resolució 47/90 del 16 de desembre de 1992.

Comparteix aquesta entrada